Resepi Donut
Resepi Donut
- 1 paket kecil yis segera (instant dry yeast)
- 1/4 cawan air suam
- 1 1/2 cawan susu segar
- 1/2 cawan gula halus
- 1 sudu kecil garam
- 2 biji telur
- 1/3 cawan shortening/butter
- 5 cawan tepung gandum
- Minyak untuk menggoreng
Cara-cara
-
Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk yang besar (mixing bowl), biar 5 minit atau sehingga berbuih.
-
Masukkan susu, gula, garam, telur, shortening/butter dan
2 cawan tepung. Gaulkan sehingga sebati. Masukkan lagi tepung sedikit
demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli doh sehingga permukaan ia jadi
licin dan tidak melekat pada tangan.
-
Tutup mangkuk dengan kain lembab atau plastic wrap dan
biarkan pada suhu bilik sehingga naik dua kali ganda. Bagi yg ada
breadmaker, boleh sediakan doh dlm bread maker macam buat roti.
-
Taburkan sedikit tepung di atas papan canai, canaikan
doh tadi kepada ketebalan 1/2 inci. Potong 'donut' dengan donut cutter.
- Bentukkan donut.
-
Panaskan minyak. Goreng donut dengan api kecil atau
sederhana sehingga perang keemasan. Jangan guna api besar, nanti doh kat
dalam tak masak.
-
Toskan minyak. Salut degan icing semasa donut itu masih panas.
No comments:
Post a Comment